Åke Hammarskjöld hedrad i Vimmerby

Vid en företagsgala på Brygghuset i Vimmerby fick Åke Hammarskjöld på Tuna Gård ta emot utmärkelsen som Årets Vimmerbybo 2022 av föreningen Företagarna.

– Jag känner mig hedrad, tacksam och väldigt glad, säger han till tidningen Dagens Vimmerby.

Foto: Ossian Mathiasson

Årets Vimmerbybo utses varje år och i oktober var det dags att dela ut 2022 års pris som gick till Åke Hammarskjöld. Han hade inte väntat sig den fina utmärkelsen och berättar vad den betyder för honom. 

– Jag har alltid haft inställningen att om man har det bra och är frisk, så ska man försöka hjälpa till i samhället. Det går inte bara att sitta och klaga över politiker, stat och kommun, utan man måste själv försöka bidra. Det försöker jag och har jag försökt att göra. Juryn har pekat på mitt ideella engagemang för landsbygden och jag vill dela det här priset med andra som jobbar för en levande landsbygd. Landsbygden är en tillgång för oss alla. 

Står upp för landsbygden

Åke Hammarskjöld driver släktgården Tuna Gård ute i Tuna och även företaget Tuna Grus. Han är därtill engagerad i en rad projekt inte minst i Tunatrakten. Årets Vimmerbybo tänker även fortsättningsvis engagera sig i landsbygdsutveckling. 

– Att stå upp för landsbygden är viktigt för mig. Vi kommer få mindre resurser och det är bara att acceptera. Då måste vi ta initiativ själva och inte skälla på politiker eller liknande. Vill få man något gjort får man vara med och bidra själv.

I juryn för Årets Vimmerbybo sitter Christian Ingemarsson, försäljningschef på Vimmerby tidning, Carolina Leijonram, kommundirektör på Vimmerby kommun, och Marcus Hamlin, ordförande i Företagarna Vimmerby.

Källa: Dagens Vimmerby Foto: Privat

Juryns motivering

”Årets Vimmerbybo har framgångsrik lyft Tuna Gård genom att prioritera kvalité och långsiktighet inom olika områden som skog, bostäder, kultur och jordbruk. Han har även grundat Tuna Grus som har bland annat bidragit till nya arbetstillfällen. 

Årets Vimmerbybo har utfört ideellt arbete under många år, utan personlig vinning, men med stor nytta för bygden. Det finns också skäl att nämna betydelsefulla insatser kring mataffären, skolan, idrottshallen och servicelägenheter i Tuna. Likaså skapandet av Lövparken och kärleksstigen i Tuna. 

Årets Vimmerbybo har även varit drivande i utbyggnad av fiber, etablering av utegym, arrangemang kring Tunadagen, att organisera olika konserter samt traditionella julshower. Han har även engagerat sig i olika styrelsegrupp inom föreningar.

Årets Vimmerbybo har under många år bidragit och bidrar starkt till att Tuna är en plats där föreningar och aktörer inom besöksnäringen samarbetar med framgång och strävar efter en livskraftig landsbygd.”