Generöst bidrag räddar stiftelsens filmer och band

Sparbanksstiftelsen Vimmerby har uppmärksammat Hammarskjöldska Stiftelsen Tuna med ett bidrag på 20 000 kronor. Stödet har varit öronmärkt för digitaliseringen av filmer och bandintervjuer om händelser i trakten och släkten. Tack vare bidraget har detta rika material nu bevarats för kommande generationer.  

Text Anne Hammarskjöld Foto Vimmerby Tidning

Sparbanksstiftelsen Vimmerby äger 60 procent av aktierna i Vimmerby Sparbank, och har möjlighet att stödja lokala initiativ och satsningar inom utbildning, idrott, näringsliv, kultur och forskning, berättar ordförande Stig Bäck. Under 2013 gick 763 000 kronor tillbaka till bygden.

– Det är roligt att få bidra till den lokala utvecklingen inom en rad viktiga områden, men alltid med stor respekt för var pengarna kommer ifrån. Jag är ödmjuk inför vårt uppdrag.

Sparbanksstiftelsen Vimmerby stödjer gärna mindre projekt och urvalet följer en rad bedömningskriterier och viss magkänsla, berättar Stig Bäck. Men vissa beslut är enklare än andra.

– Hammarskjöldska Stiftelsen är ett idealiskt projekt ur vårt perspektiv. Det förenar kultur, utbildning, forskning, lokal och nationell angelägenhet. Det var inte något svårt beslut att stödja arbetet.

De filmer och band som nu digitaliserats består bland annat av textade stumfilmer om arbetsåret på Tuna gård och lokala bygdehändelser, samt videobandade intervjuer med släktingar och bygdefolk.

Digitaliserat för eftervärlden

Eva Kristina Hammarskjöld har sedan 1972 själv gjort intervjuer med fokus på lokal- och släkthistoria. Efterhand har tanken och förhoppningen vuxit fram att kunna digitalisera dessa band och de gamla filmerna.  Stödet från Sparbanksstiftelsen Vimmerby har varit avgörande.

– Tack vare det generösa bidraget på 20 000 kr har vi kunnat digitalisera materialet för att bevara det, vilket betyder mycket för både stiftelsens arbete för forskningsändamål och för kommande generationer, säger Eva Kristina Hammarskjöld.

Stig Bäck framhåller värdet av initiativ i Tuna och Vimmerbys andra kransorter.

– Ska bygden finnas måste det finnas aktiviteter som synliggör bygden. Det arbete som Eva Kristina bedriver visar just bygdens rötter.

Men hjälp av Sveriges LjudmigreringsCentrum i Västervik har arbetet genomförts under vårvintern 2014.

StigBack

Stig Bäck är ordförande i Sparbanksstiftelsen Vimmerby, som stödjer lokala satsningar på bl a kultur och idrott.